Last Post

Iedere avond om 20 uur wordt sedert 1928 de "Last Post" geblazen onder de machtige gewelven van de Meensepoort. Dit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium.

Hier worden de namen vermeld van het begin van de oorlog tot 15 augustus 1917. De vermisten vanaf 16 augustus 1917 tot het einde van de oorlog, staan vermeld op panelen van het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Het zijn er 34.984. De Meensepoort werd gebouwd op de plaats van de oude middeleeuwse poort. Langs deze 'poort' marcheerden de Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front om er de "Ypres Salient" (de Ieperse Boog) te verdedigen.

Deze boog was een bult in de rechte frontlijn van zowat 25 bij 15 km. Na de Eerste Wereldoorlog werd door dankbare burgers de Last Post Association opgericht. Ook de toenmalige vijanden zijn gevallen in bijna even groot aantal en worden bij deze ingetogen plechtigheid betrokken.

Van 1 januari tot 31 december en in alle weersomstandigheden wordt om 20 uur door klaroeners van het Stedelijk Brandweerkorps de "Last Post" geblazen.

 
Beluister hier The Last Post
 

Inlichtingen :

De Heer Benoit Mottrie,
Voorzitter LPA,

Website:
www.lastpost.be